Dah lama teringin nak buat sendiri jacket or baked potato nie. Bila search resepi kat internet semua suruh bakar dulu kentang sampai masak. tapi en hubby beriya2 suruh rebus jer dulu sebab kalau bakar kena tunggu 1-2 jam tuk pastikan kentang masak, kalau rebus kejap jer dah empuk. Bila rebus kena hati-hati jgn over masak pulak nanti kentang hancur jadi mash potato pulak.
Memula kena bersihkan kulit kentang dan belah dua, rebus kentang agak masak. Korek isi kentang dibahagian tengah dan gaulkan dgn cheese. kat sini ku gunakan gabungan 2 jenis cheese iaitu mozarella dan chedar baru sedap sikit kata member ler, ku ikut sajer. Masukkan juga papper dan garam lepas tu sumbat balik isi kentang nie ke dalam kentang tadi dan bakar dlm oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar sampai agak2 keperangan or until the cheese has melted. Wah memang sedap gitu, sekali-sekala berangan jadi mat salleh... filling tengah boleh dipelbagaikan dgn letak tuna ker, baked bean ker, ayam ker.. suka hati masing2 ler...
Lepas bakar boleh terus ngap tapi kena hati-hati dgn cheese yg masih panas, karang tak pasal2 mulut melocot pulak....
No comments:
Post a Comment