Tuesday, August 17, 2010

Kuey Teow Ladna

Puasa kali ni Mak nak makan mee yg berkuah-kuah jer time iftar, takmau makan nasi. En hubby pulak seperti selalu cuma nak jemput2 jer sepanjang iftar bulan ramadhan. Tapi yang agak pelik bazar ramadhan tahun ni banyak jual lauk, air dan kuih muih jer, jenis yang mee2 ni kurang. Kalau ada pun mee sup, takkan nak bagi mak makan mee sup jer? Mak pulak request nak mee kari ler, mee jawa ler, mee bandung ler, mana aku nak cekau. Ada sekali tu belikan mak laksam, boleh pulak bila sampai rumah kuah laksam hilang ntah ke mana. Kesian mak takde benda nak makan, last2 mak makan mee maggie jer...sori mak. Hari ni tiba rumah awal sikit dan buatkan mak mee ladna ni...

Bahan-bahan:-
  • 1 bungkus kuey Teow
  • 100 gm sotong
  • 100 gm udang
  • 100 gm isi ayam
  • 1 pokok sawi
  • lobak merah
  • 1 ketul kiub ayam
  • 5 ulas bawang putih diketuk
  • 5 ulas cili padi diketuk
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • air secukupnya
  • minyak masak secukupnya
  • Garam dan serbuk perasa
Cara-caranya:-
  1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan mee dan kicap pekat. Kacau hingga sebati dan masak selama 2 minit. Angkat dan ketepikan
  2. Panaskan minyak lagi, tumis bawang putih hingga garing.
  3. Masukkan sos tiram, sawi, lobak merah, ayam, udang,sotong stok ayam dan air secukupnya.
  4. kacau hingga rata, masukkan garam.
  5. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga mendidih.
  6. Tuangkan atas mee dan sedia utk dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails