Wednesday, May 12, 2010

Kuih Bakar Labu

Kelmarin beli labu sebiji teringin nak buat bingka labu atau ada org panggil kuih bakar labu. Godek-godek resepi jumpa lah resepi ni kat umah Mat Gebu dan kat MyR juga posted by Mat. Terima kasih yea Mat,, cam biasa C&P jer resepinya , malas nak menaip. kuih nie memang sedap, cukup rasa gula dan lemak manisnya. Sebiji labu dapat 3 adunan = 3 loyang ler.. memang sedap...


BAHAN-BAHANNYA :-)

5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
  3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails