Kelmarin beli labu sebiji teringin nak buat bingka labu atau ada org panggil kuih bakar labu. Godek-godek resepi jumpa lah resepi ni kat umah Mat Gebu dan kat MyR juga posted by Mat. Terima kasih yea Mat,, cam biasa C&P jer resepinya , malas nak menaip. kuih nie memang sedap, cukup rasa gula dan lemak manisnya. Sebiji labu dapat 3 adunan = 3 loyang ler.. memang sedap...
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 biji telur
500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)
200 g tepung gandum
180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi)
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
- Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
- Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
- Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment