Popcorn! popcorn!.. meh..meh sapa nak makan popcorn... sedap nie wei makan panas-panas. Lagi best kalau makan sambil tengok wayang,sampai tak perasan tinggal kertas kosong jer sbb popcorn nya dah abis. Nie pestaim wat popcorn sendiri selalu tu beli jer kat pasar malam, kalau nak yg sedap sket beli kat panggung wayang tuh.. sedap sebab mahal.. lepas ni takyah beli lagi. Nak buat nya mudah dah cepat, meletup2 dalam periuk....jom layan resepi. Thanks to Hana nun Nihon dan juga aldura.. C&P dari blog Hana yea...
Bahan-bahan
Cara-cara - 1 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak masak
- jagung kering secukupnya- ada jual d pasaraya
- garam secukup rasa
- Karamel
- 1 sudu mentega/margerin
- 3 sudu besar gula pasir (ikut suka byk mana pop corn yg ada)
- Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
- Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
- Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn.
- Taburkan garam secukupnye. - jika wat perisa ori.
- Utk perasa karamel - panaskan butter/marjerin, masukkan gula.. hana tmbh skit madu. kacau hingga gula agak2 hangus. api jgn besar yer! tkt hangit! tutup api.pastu masukkan popcorn yg dh siap tadi. kacau rata. siap!
No comments:
Post a Comment