Sunday, July 12, 2009

Babat Masak Lomak Cili Api

Uishh.. lama tak makan babat masak lomak cili api. Dalam bahasa jawa babat tu perut lembu... Kalau wat kerabu pun sodap gak.. Yolah omak den kan org nogri 9, masaklomak cili api memang takleh dipisahkan.. kalau buleh hari2 nak bergulai ni yoo.. sapa yg tak makan babat tu bleh main jauh-jauh..rugi woo..hilang satu nikmat hidup..hehehheh. Orang nogri nie..kalau masak gulai sonang yo.. takyah pakai bawang.. jimat, cuma pakai cili ngan kunyit yo.. apo2 pon meh layan resepi mak den...

Bahan-bahan:-
500 gm babat/perut lembu
10 biji cili api
3 inci kunyit
1 biji kelapa
2 keping asam gelugor
5-6 biji terung hijau kecik
garam dan serbuk perasa

Cara-caranya:-
1. Bersihkan babat dan potong kecil2
2. tumbuk kunyit ngan cili api
3. Perah santan, asingkan santan cair dan santan pekat.
4. kunyit,cili n garam dimasukkan lam periuk bersama babat dan santan cair
5. masak sampai babat empuk, kemudian masukkan terung dan asam keping.
6. biarkan terung empuk dan masukkan santan pekat.
7. Tunggu sampai santan mendidih, kacau jgn sampai pecah minyak.. dan siap.

Mudah jer.. memang berasap telinga.. tapi puas makan..

2 comments:

Anonymous said...

Ingatkan ape lah tadi babat tue.. lepas baca baru tau perut lembu.. hehe... kite suke perut lembu neh.. masak lomak cili api cenggini sure la sedap neh...

Jamie said...

Memang sedap,
Kat sana ada ker jual perut lembu Jan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails