Sunday, June 6, 2010

Mee Kari Kerang


Saya copy resepi mee kari nie dari sini. Dalam resepi tu siap ada bagi tips lagi macam mana nak bagi rasa mee kari yg kita masak lebih sedap. Baru saya tau, selalu main campak2 jer ikut suke, tapi kali nie ikut betul2 setiap tips yang diberikan dan hasilnya.. walla.. sungguh enak sekali. Jadi saya pun nak kongsi tips yg diberikan agar kawan-kawan pun boleh hasilkan mee kari yg ada ummppphhh dan juga untuk rujukan saya dan anak cucu cicit dimasa hadapan (advancenya aku..hehehehe).

Tips:-
  1. Kalau nak buat mee kari yg sedap, rencah dia JANGAN GUNA DAGING, kalau boleh. Kalau nak bubuh AYAM, JANGAN MASUKKAN AYAM TU SEKALI DALAM KUAH; goreng dulu ayam tu, cariik-carikkan dan bubuk sebagai bahan sampingan sahaja. MEE KARI YG SEDAP RENCAHNYA IALAH KERANG, UDANG BASAH DAN UDANG KERING. Bagi yg "allergic" dengan kerang, bolehlah guna UDANG. Tapi, kalau nak lebih sedap, masukkan udang & kerang, sure "kow-kow" habis!
  2. Santan kelapa - kalau nak dapatkan santan kelapa yg betul-betul pekat, blender kelapa parut dengan air secukupnya hingga betul-betul halus, hasilnya ialah santan itu bukan sahaja pekat, tapi quantitinya pun banyak.
  3. Jika guna udang basah, BERSIHKAN KULIT UDANG ITU, KEMUDIAN BLENDER, tapis dan ambil airnya. Hampasnya buang! Kalau rencah kerang, JANGAN pulak blender kulitnya, nanti blender rosak, susah pulak suami kena beli blender baru! Bila suami tanya, siapa ajar blender kulit kerang? saya lah.. siapa lagi! Naya, naya!
  4. Rempah kari yg sedap.... sorry to say, so far yg paling sedap ialah BABA's. Tapi, seandainya ada bloggers yg ada better suggestion, please let me know.
  5. Jangan masukkan garam terlalu awal jika kita nak empukkan sesuatu bahan yg perlu diempukkan dulu. Kalau tidak, nanti bahan itu tak akan empuk sampai kuah mendidih. Dalam resipi ni, jangan masukkan garam banyak-banyak sebelum kentang empuk, OK?
  6. OK, tak mau membebel lagi, semoga hujung minggu ni bolehlah bloggers lelaki print dan suruh isteri masak kat rumah.

Ingredients:-
RESEPI MEE KARI FROM AIN'S KITCHEN

(HIDANGAN MEE KARI INI IALAH UNTUK 6 - 8 ORANG)

Bahan Utama: (Untuk kuah kari nya) - Untuk ditumis
======================================

Satu senduk minyak masak
10 ulas bawang merah - ditumbuk halus
10 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 bungkus kari BABA's - bancuh dengan sedikit air, jadikan pes
1 sudu besar cili blender
Daun kari (suka hati banyak mana, jangan penuh periuk sudah!)
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang

Sebiji kelapa, ambillah santannya dan perahan kedua (pls refer to my tips)
600 gm udang basah (kopek kulitnya dan bersihkan, KULIT tu diBLENDER, ambil airnya)
1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering)
3 biji kentang - potong kecil-kecil
Tauhu kering (yg bila dimasak, nampak terapung dalam kuah)
1 bungkus fish ball (potong kecil-kecil)
2 keping fish cake (potong kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (Ajinomoto)
½ kilo sawi

Bahan-bahan sayuran:
=================
1 bungkus Mee kuning (dicelur)
50 sen taugeh (dicelur)
3 biji telur (direbus dan dipotong 2 atau 4, ikut suka)
2 keping tauhu (digoreng, kemudian potong kecil-kecil)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng
Daun pudina (untuk lebh "ummpph")

Bahan option:
Ayam goreng yg dicarik-carik.

Cara-caranya:-
  1. Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang. Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan santan cair & kentang.
  2. Biarkan sekejap. Kemudian masukkan juga udang basah, udang kering (jika ada), kerang, fish ball, fish cake, air blender kulit udang dan biarkan dengan api yg sederhana.
  3. Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat, serbuk perasa dan tauhu kering serta sawi. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.
  4. Sementara menunggu bahan-bahan untuk kuah masak; sambil tu bolehlah kita celur kan mee dan taugeh.Telur pun mesti telah siap direbus. Kalau ada ayam goreng, carikkan sebagai hiasan dengan bahan-bahan lain.
  5. Setelah semua bahan diatur dengan rapi, bolehlah mengadap hidangan tuan-tuan & puan-puan di samping keluarga atau tetamu.

6 comments:

Sidratul Muntaha said...

hmmm..
kerang?
tu yg leceh tu.
dried kerang boleh tak?
den maleh nak rebus2 pastu kopek2..
tpi,tang kari babas tu mmg betul.
mgm mantop jer kuah kari tu weih..
perghh!!
sehingga menjilat siku.

Jamie said...

Sidratul Muntaha> dried kerang pun boleh jer..tapi maybe rase dia kureng umpph sikit...

INI belog CT NURAIN said...

terliur tgk mee kari akak...nnti saye nk try buat...=) thanks kak untk resepi ni =)

hainom OKje said...

mee kari letak kerang mest bestkan

Jane Dinin said...

2 bungkus kari baba tu, setiap 1 brg gram?

Jane Dinin said...

#brp

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails