Monday, November 28, 2011

Cheesecake


Salam maal hijrah..apa khabar semua?? sihat lah hendaknya. Marilah sama-sama kita berhijrah menjadi lebih baik dari yang sebelumnya dan semoga Allah memberkati hidup kita dan sentiasa dibawah rahmatnya. Amin.

Dah lama tak update kan? nak kata busy sesangat tu takde lah juga..maybe mood blogging dah suam2 kuku..hehheeh. kali ni rasa nak letak resepi cheesecake since ramai member mintak.... sila lah salin dan rajin2 cuba membuatnya yea... dah cuba bg le sepotong dua utk dirasa..hehehehe.

Bahan-bahan:
  • 500gm cream cheese (nak sedap brand phildaphea)
  • 3 biji telur
  • 1 cwn sour cream
  • 3/4 cwn gula
  • 1 sudu teh esen vanila
utk base
  • 1 packet biskut digestive
  • 100 gm butter- dicairkan

Cara-cara:-
  1. Panaskan oven pada suhu 170 C
  2. alas loyang dengan aluminium foil atau kertas minyak.
  3. hancurkan biskut digestive dan gaulkan dengan butter yg cair
  4. tuangkan ke dalam loyang, tekan2 bagi rata dan padat dan sejukkan atau bakar 10-20 minit.
  5. Dalam mangkuk yg bersin pukul cream cheese hingga lembut
  6. masukkan gula dan pukul lagi.
  7. masukkan sour cream dan pukul lg
  8. masukkan telur satu persatu serta esen vanila
  9. tuangkan ke dalam loyang berisi biskut
  10. bakar gunakan kaedah bain marie (masukkan ke dlm loyang yg lebih besar dan berisi air panas)
  11. bakar selama 45-60 minit
  12. bila dah berbau dan kekuningan boleh lah di keluarkan dan sejukkan diluar
  13. simpan dalam peti ais 4 jam atau semalaman sebelum dipotong atau dimakan utk rasa cheese yg sebenar.

3 comments:

blogresipi.com said...

Selamat tahun baru 2012 Kak Jamie. Harap2 akak sihat2 selalu. Semoga kita sentiasa mendapat rahmat dan keberkatan di tahun baru ini. insyaAllah :)

Ijan

Harry said...

Hi, Nice post! Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me back.

Thanks!

Harry
harry.roger10@gmail.com

IBU FAHIM said...

bestnyer...yummy...

http://vitcorner.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails