Sunday, May 30, 2010

Oven Baru

Setelah enam tahun berkhidmat tanpa gagal, akhir nya dia terpaksa mengalah juga memberi laluan kepada yang lebih besar dan tentunya mahal..hahahha. Nie ler rupa oven yang telah banyak berjasa kepada kami sekeluarga, terutamanya bila nak raya, buat biskut tak berenti sbb muatan kecik kena bakar byk kali baru siap. Oven nie hadiah kawen yang diberi oleh opis lama di JB dolu. bila diaorg tanya nak hadiah apa, cepat jer aku jwb nak oven besor, tp sbb budget yg tak berapa nak ada nie ler yg paling besor diaorg bagi. Namun aku bersyukur sgt2, mcm eksperimen aku dah buat guna oven nie.. yg jadi dan kdg2 tak menjadi..dah cukup bagus ler pada aku sbb barang free kan, org nak bagi.. aku terima jer dgn hati yg terbuka. Bila member dtg umah tengok oven nie diaorg mcm tak caya jer ingat aku melawak, percaya ler..ini lah oven yg aku guna tuk masak kek bagi kat korang makan.

Dan inilah oven baru yg telah merampas tahta oven sanyo ku itu. Setelah melilau-lilau sana sini, survey gitu-gini akhirnya aku beli yg ini. Kalau ikut suka memang nak rembat yg sampai 10-12 function tu, tp bila tengok rega terus kansel, mahal siot...sayang pulak duit. Mula-mula nak beli yg table top jer atau free standing, takmau yg built-in sbb dah takde space nak letak. Bila searched internet ramai org yg baking2 nie pakai jenama europa, sbb tahan lasak, besar dan murah. Aku pun terus gie kedai brg Letrik kat Sg Buloh depan Kem askar sbb kata member aku kat situ ada jual brand eruopa nie dah agak murah. Sampai kat kedai tu aku pun tawar menawar dgn tokei kedai tu akhirnya dpt kurang RM30 jer... Harga dia nak rm 1080, bila dah tawar2 dia bagi rm1050 jer.. aku tak berapa puas ati sbb ada member yg leh dpt rm 980. tapi sbb tokei tu takmau bg maka aku amik jer.. masa nak bayar tetiba mata aku terpandang katalog brand Fagor, bila tanya tokei kata ada offer. Memandangkan hud dgn hob yg aku guna pun jenama tu aku pun rasa baik aku amik jer sama brand baru sedondon. Hrga oven fagor nie Rm2200 tapi ada offer harga dia jd Rm1300. aku tanpa pikir panjang dan pikir duit terus jer amik yg fagor.
Bila sampai umah en hubby tercengang2 macam mana oven europa boleh bertukar jadi oven Fagor...magic!
Muffin oren buat guna oven baru
Gebu tak?

9 comments:

Ayu said...

salam jamie, wah lepas ni lagi rajinlah membaking dan lagi best menu2 yang dimasak..
Congrats dapat oven baru ya..tumpang gembira gitu..hehe

tadi post comment tersalah entry pulak..

hantumakan said...

oven kita serupo.. :), congrates, sure rasa happy dpt oven beso, i did, hehe..

Jamie said...

K.Ayu..memang seronok tak terkata.. lepas nie sure bil letrik melambung tinggi...hahahha

Jamie said...

hantumakan> memula memang rasa cam best..excited giler... jgn lepas nie jd gajah putih udah ler..

Fiza Nordin said...

salam jamie...okle tu...yg penting hati puas hehehee

kite usha2 oven europa tu...ade 2 jenis yg same gitu.satu takde kipas,leh dapat rm930, harga belum minta kurang...agaknye yg dorang2 beli rege rm980 tu yg tadek kipas kot...agaknyelah...

honeyz said...

haha ha ni kes sama ngan honeyz ni. aritu beli oven pensonic 35L ganti oven yg org mabai masa kawin 15 tahun dulu. Pastu guna oven pensonic tu tempahan muffin n cis tat meningkat so ingat nak beli brand europa. bila sampai kedai harga yg kita nak x bleh nak turun lagi tokei ofer lak brand fagor cam ni.. tapi honeyz dapat 1400 + extended waranty another 5 year bayar dalam RM 1670..

cik kak said...

oven nie lebar dy brp cm/inci?sy nk beli yg +-68cm or lebih...tulunn

eikeenmulan said...

nak tanya, apa nama kedai opposite kem askar sungai buloh tu ye?

Unknown said...

boleh taw nama kedai tu ...tq

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails