Bahan-bahan:-
500 gm babat/perut lembu
10 biji cili api
3 inci kunyit
1 biji kelapa
2 keping asam gelugor
5-6 biji terung hijau kecik
garam dan serbuk perasa
Cara-caranya:-
1. Bersihkan babat dan potong kecil2
2. tumbuk kunyit ngan cili api
3. Perah santan, asingkan santan cair dan santan pekat.
4. kunyit,cili n garam dimasukkan lam periuk bersama babat dan santan cair
5. masak sampai babat empuk, kemudian masukkan terung dan asam keping.
6. biarkan terung empuk dan masukkan santan pekat.
7. Tunggu sampai santan mendidih, kacau jgn sampai pecah minyak.. dan siap.
Mudah jer.. memang berasap telinga.. tapi puas makan..
2 comments:
Ingatkan ape lah tadi babat tue.. lepas baca baru tau perut lembu.. hehe... kite suke perut lembu neh.. masak lomak cili api cenggini sure la sedap neh...
Memang sedap,
Kat sana ada ker jual perut lembu Jan?
Post a Comment