Thursday, July 16, 2009

Blueberry Cheesecake

Bahan-bahan :-

24 kpg biskut Digestive
50g butter (dicairkan)
200g blueberry filling or topping
120g creamcheese
30g gula halus
70 ml plain yogurt

Bhn A:
30g gula
2 sudu teh perahan lemon
1/4 cwn air

Bhn B:
2 sudu teh serbuk gelatin dan 2 sudu besar air
air perahan lemon


Cara-cara:-

1. Biskut dihancurkn. Kemudian masukkan butter yg telah dicairkan kedlm biskut yg telah hancur tadi.

2. Gaul rata biskut dan butter.Pindahkn ke dlm acuan kek. Tekan dgn tapak tgn supaya biskut td rata ke seluruh bekas. Tutup dgn wrapping paper dan masukkan dlm peti ais(bukan yg sejuk beku).

3. Bhn A dimasukkan kedlm periuk dan dipanaskn sebentar.Seelok2 nya sampai pekat sikit. Setelah itu dibiarkn sejuk.

4. Bhn B: gelatin dicairkn dlm air. Ketepikan.

5. Dlm bekas yg lain, campurkn gula halus dgn cream cheese. pukul sampai lembut. Masukkan yogurt. Kacau rata.

6. 1/3 blueberry yg telah disediakan pd awal td dimasukkn dlm adunan. kacau rata. Kemudian masukkn separuh dr gelatin yg telah larut td. (jika gelatin berketul, panaskn dlm 1minit dlm oven) .Rasa sedikit bancuhan.Kalau perlu nk tambah jus lemon pon ok.

7. Curahkn adunan dlm bekas yg berisi biskut td.bekukan dlm peti ais( tempat sejuk beku). Bila dh beku, ikut step seterusnya.

8. Baki blueberry dicampurkn dgn baki gelatin, kacau rata. Tuangkn diatas lapisan pertama yg dh beku td.(Topping)

9. lepas diratakan keseluruh bekas, sejukkan sampai la kek ni betul2 keras. Lepas tu boleh la dimkn masa sejuk2.

2 comments:

Anonymous said...

Bestnye blueberry cheese cake nie akak.. cam kat secret recipe plak... dpt sepotong sure kenyang neh.

Jamie said...

tulah Ijan, kalau blueberry ciskek nie memang tak muak punye, sebab ada rase masam2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails