Monday, July 6, 2009

Ayam Percik

Hujung minggu terasa nak makan ayam percik pulak. Last time buat tak sempat nak snap picture. Kalau nak ikut resepi asal sebenarnya ni ayam percik style Kelantan dan sepatutnya kaler putih, tapi Jamie letak cili kering dan kunyit hidup untuk memberikan warna dan menambahkan rasa, pedas sikit barulah ummpp... Memang sedap sangat-sangat.. tak rugi mencuba.. mekasih pada mem besar MyR sbb resepi amik dari dia. I also want to dedicate this recepi to Ghanthi (spekong london lah plak), cuba jangan tak cuba tau...

Bahan-bahan:-
1 ekor ayam belah 4
1/2 kilo santan pekat
2 biji bawang putih*
1 labu bawang merah*
2 cm kunyit*
2 cm lengkuas*
2 cm halia *
2 btg serai*
1 sudu kecil ketumbar*
1/2 sudu kecil jintan manis*
8 tangkai cili kering*
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@ asam keping
garam, gula dan serbuk perasa

Cara-caranya:-
1. Kisar bahan-bahan bertanda *.
2. Perap ayam bersama-sama bahan yg telah dikisar lebih kurang 1/2 jam.
3. Masukkan ayam yg telah diperap bersama tepung beras yang telah digaul sekali dgn santan dan bahan2 lain.
4. Masak sehingga ayam 3 suku masak dan kuah menjadi agak pekat.
5. Angkat ayam bersama sedikit kuah ke dalam loyang.
6. Bakar dalam oven pada suhu 200 C sehingga masak @keperangan.
7.Hidangkan ayam yang telah dimasak dengan lebihan kuah tadi.

2 comments:

blogresipi said...

Kite suke sgt la ayam percik neh.. tp lepas kena warning ngn misi ritu terus tak buat dah. Takut sendirik terkejut tgk penimbang esok.hehe

ghanthi said...

Tima kasih jamie, sb dedicate resepi nie utk i. kena cuba la nie. mmm...takpe i will ask my sister masak, i cuba rasa je la...he he!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails