Bahan-bahan:-
1 ekor ayam belah 4
1/2 kilo santan pekat
2 biji bawang putih*
1 labu bawang merah*
2 cm kunyit*
2 cm lengkuas*
2 cm halia *
2 btg serai*
1 sudu kecil ketumbar*
1/2 sudu kecil jintan manis*
8 tangkai cili kering*
1/2 cawan tepung beras
sedikit air asam jawa@ asam keping
garam, gula dan serbuk perasa
Cara-caranya:-
1. Kisar bahan-bahan bertanda *.
2. Perap ayam bersama-sama bahan yg telah dikisar lebih kurang 1/2 jam.
3. Masukkan ayam yg telah diperap bersama tepung beras yang telah digaul sekali dgn santan dan bahan2 lain.
4. Masak sehingga ayam 3 suku masak dan kuah menjadi agak pekat.
5. Angkat ayam bersama sedikit kuah ke dalam loyang.
6. Bakar dalam oven pada suhu 200 C sehingga masak @keperangan.
2 comments:
Kite suke sgt la ayam percik neh.. tp lepas kena warning ngn misi ritu terus tak buat dah. Takut sendirik terkejut tgk penimbang esok.hehe
Tima kasih jamie, sb dedicate resepi nie utk i. kena cuba la nie. mmm...takpe i will ask my sister masak, i cuba rasa je la...he he!
Post a Comment