Bahan-bahan:-
1/2 kilo daging
2 biji tomato-belah lapan
2 sudu besar kicap
1 sudu kecil jintan*
2 sudu kecil ketumbar*
10 ulas bawang merah*
halia sikit*
2 ulas bawang putih*
10 batang cili kering*
1 batang serai-dititik
Gram, gula & serbuk perasa
Cara-caranya:-
1. Kisar bahan-bahan bertanda *
2. Hiris daging nipis-nipis dan perapkan dgn 1/2 bahan yang dikisar.
3. Gorengkan daging yang telah diperap sehingga garing dan angkat.
4. Dalam kuali yg sama, kurangkan minyak dan tumis lebihan bahan kisar dan serai sehingga pecah minyak.
5. Masukkan kicap, tomato, garam, gula dan daging- boleh gak tambah sikit air.
6. Masakkan sehingga kuah pekat.
2 comments:
Lauk nie kalau makan dgn nasik lemak best tak? hehe... cam teringin nak mkn nasik lemak pulk..
ok gak ijan, rase dia ala-ala rendang jer, buat pekat dan kering sikit, memang terangkat. Macam-macam pulak tekak makyong yea..kalau dekat memang akak dah hantar semangkuk, takut kempunan..
Post a Comment