Memang sedap giler... char kuey teow nie.. kalah yang beli kat pasar malam... sori le kalau ada yg nak muntah baca nie.. bukan perasan puji diri sendiri, tapi memang malatop! sekejap jer dah licin walaupun buat satu kuali, semua org makan bertambah termasuklah tukang masaknya..hehehhehe. Thanks to che'iza for the very yummylicious recipe... Layan..
Bahan-bahan:-
Untuk paste
200 gm udang
250 ml air
4 ulas bawang putih diketuk
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu kecil kicap manis
1 sudu kecil petis udang/Hea-Ko
1 kiub pati bilis/ayam
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
Untuk Mee
450 gm kuey teow
10 tangkai cili kering dikisar
kerang
Daun kucai
Taugeh
2 biji telur
Cara-caranya:-
1. Untuk Paste:- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan toskan airnya. Jgn buang air rebusan udang... masak lam kuali jer senang.
2. Campurkan semua bahan yang lain utk paste ke dalam air rebusan tadi. reneh hingga jadi paste yang agak pekat.
3. Untuk Mee:- Tumis bawang putih dan cili kisar hingga garing. Masukkan dalam 4-5 sudu besar paste tadi. Masukkan udang dan kerang. Masukkan air dlm 1/2 cawan utk buat kuah.
4. Bila air dah mendidih, masukkan kuey teow, kucai, taugeh dan kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Pastikan api yg kuat digunakan masa masak dan jgn masak terlalu lama.
No comments:
Post a Comment