Kebelakangan ni suke bebenor kuih dolu2, lagi yg lembut2 and manis2, adakah itu petanda umur dah ke senja, hehehehe.. insaf lah... jom layan resepi amik dari Kak Ogy@tuntung15 kat Myr, minta halal yea saya tulis kat sini..
Untuk Inti
- 1 biji kelapa parut (amik yg putih jer, yg muda lagi bagus)
- 1 1/2 cwn gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cwn kacang hijau direbus optional saya tak letak
- 150 gm tepung pulut
- 150 gm labu direbus
- 3 cwn santan pekat
- 2 sudu tpg beras
- sedikit garam
Cara-cara:-
- Untuk pastri- rebus labu sampai empuk, lenyek dan uli dgn tpg pulut.
- Untuk inti- didih gula merah dgn sikit air, tapis masuk dalam kuali bersama gula pasir dan kelapa parut. Masak hingga sebati dan bila sejuk bulat-bulatkan.
- Untuk dadih- masukkan santan, tpg beras dan garam masak hingga mendidih
- Jerangkan air dalam periuk. ambil pastri leper2kan dan masukkan inti, bulat-bulatkan dan masukkan dalam air mendidih. rebus sampai timbul dan angkat masukkan dlm dadih. buat sampai habis.
- dah siap rebus, guna sudu ambik pastri dan dadih masukkan dlm daun pisang dan bungkus.
- Pesan Kak Ogy dadih jgn masak pekat sangat.
2 comments:
Waduh waduh...kaya kaya...kaya santan....lemak lemakk sangat sedappp...
wakakakka.. K.Gerau yg lemak tu yg sedap...
Post a Comment