Friday, July 8, 2011

Nasi Tomato n the Geng

Rasa teringin nak makan nasi tomato sebab tak sempat nak merasa masa buat kenduri aqiqah aritu. Penat sgt dan sibuk melayan tetamu smpi tak sempat dan takde selera nak makan, Bila majlis selesai, makanan pun semua dah langsai... alhamdulillah makan semua cukup2 utk tetamu yg hadir. Resepi asal dari Kak Liza tapi yg ni C&P dari dapur Cik Mat Gebu yg semakin glamor itew...

Bahan-Bahannya:-

5 cawan beras Basmathi, cuci dan rendam 20 minit. Toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato, cincang halus
1/2 cawan sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai dun pandan, disimpul
3 ulas bawang putih, dihiris
5 biji bawang merah, dihiris
1 inci halia, dihiris halus
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 kuntum bunga lawang*
1 batang kayu manis*(*rempah tumis)
Air, ikut sukatan beras
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-
Kacang pis
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, panaskan minyak dan masukkan mentega. Bila mentega cair, tumis rempah tumis, bawang putih, bawang merah, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan tomato cincang dan tomato sos, kacau dan biar masak. Tuang susu dan air, masak hingga mendidih. Matikan api.
  3. Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker tadi, masukkan garam (anggaran 3/4 camca teh), gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. Masak seperti biasa dan balik2kan nasi bila betul2 masak.
  4. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan....

Dalca Daging

Ayam Masak Merah

AYAM MASAK MERAH
Sumber: CMG

Bahan-Bahannya:-
500 g ayam, potong ikut suka
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk lada sulah
2 batang serai, dititik
2 biji bawang besar, potong bulat
2 inci halia, diketuk
3 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang cili hijau, potong serong
2 camca besar cili kisar
2 camca besar tomato puri
3 camca besar sos cili
1/2 cawan air
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
4 kuntum bunga cengkih*
2 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Garam dan gula secukup rasa

Untuk Hiasan:-
1 - 2 camca besar kacang pis
Bawang goreng

Cara membuatnya:-
  1. Ayam potong ikut suka, cuci bersih, gaul dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada sulah, perap 20 minit dan goreng hingga kuning keemasan tapi tidak garing. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan. Tumis rempah tumis, halia titik, bawang putih dan serai hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan tomato puri dan sos cili, biar masak hingga wangi. Tuang air dan kacau rata.
  3. Masukkan ayam, hirisan bawang besar dan hirisan cili hijau. Gaul rata, masukkan garam dan gula dan biar masak hingga pekat. Rasa dan jika ok (mesti ada rasa masin, manis, masam dan sedikit pedas) boleh angkat. Hias dengan kacang pis dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails