Friday, March 12, 2010

Asam Pedas Ikan Merah

Org Johor dan Melaka memang suka makan asam pedas. Johor dan Melaka kan berjiran tu pasal ada persamaan citarasa kot. tu andaian aku jer. Kat umah nie kalau asam pedas memang laku, especially anak yg sulong tak bagi org lain habiskan, kalau boleh lauk tu nak makan ulang2 sampai abis. Kali ni masak pedas campur bunga kantan dan daun kesom lebih masak laksa ari tu.. jom layan resepi nya:-

bahan-bahan:-
  • sekor ikan merah dibersihkan dan dipotong kelor
  • 20 biji lada kering*
  • 1 labu bwg merah*
  • 3 ulas bwg putih*
  • 1/2 inci halia*
  • belacan*
  • 1 kuntum bunga kantan
  • daun kesom
  • 2 cwn asam jawa
  • garam, gula dan Ajinomoto
  • minyak tuk menumis
Cara-caranya:-
  1. Kisar semua bahan bertanda*
  2. panaskan minyak lam periuk
  3. tumis bahan2 kisar sampai naik bau dan garing
  4. Masukkan air asam jawadi
  5. masak sampai agak pekat
  6. masukkan ikan, daun kesom dan bunga kantan
  7. Perisakan dgn garam, gula dan serbuk perasa
  8. bila ikan dan masak bolehlah dihidangkan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails