Friday, July 10, 2009

Colek Ike Tenggiri

Satu kelainan. Memang sedap. Ala-ala kerabu gitu. Malas nak bakar, goreng jer..tapi goreng pon sodap..Amik resepi dari Kak Za.. mekasih yea.

Bahan-bahan:-
4 keping ikan tenggiri
1/2 cawan air masak
2 sudu besar gula
2 sudu teh garam
5 biji cili api
2-3 biji limau nipis
1 inci belacan dibakar
1 biji tomato di potong dadu
1 bij bawang besar potong dadu
sedikit daun ketumbar-x letak pon lupa nak beli, tp K.Za kata bleh ganti daun limau purut dihiris halus

Cara-caranya:-
1. Gaul ikan dgn garam dan kunyit dan goreng, tp tak yah garing sgt- kalau ikut resepi asal bakar jer
2. Campurkan airm masak, cili, garam, gula, belacan, perahan air limau dan kisar.
3. Masukkan bahan yg dikisar ke dlm bekas dan gaulkan dgn bawang, tomato dan daun ketumbar.
4.Tuang dlm pinggan yang berisi ikan. Dah siap utk di makan dgn nasi panas..


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails