Sunday, December 19, 2010

Roti Marble Coklat

Dah lama tak meroti rase teringin pulak, BM dah berkulat duk dlm stor tapi cam malas jer nak kuarkan. Roti ni dibuat pakai kederat tangan dua kerat, tak pelah sekali sekala bagi otot naik kat lengan..hehehhe..resepi amik dari MyR oleh onigiri atau ros pakar roti meroti itu. Syok tau esok boleh breakfast roti dan bawak bekal gi uni...

ROTI MARBLE COKLAT
Sumber: Syahnina.blogspot.com

BAHAN-BAHAN:-
200 gm tepung roti
50 gm tepung gandum
1 sudu besar butter or margerin
140 ml susu segar
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula kastor
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dgn sikit air


CARA-CARA:-
  1. Campur semua bahan kecuali serbuk koko dan uli sampai tak lekat kat jari
  2. Perap doh selama 40 minit atau kembang 2 kali ganda
  3. Tumbuk- tumbuk doh untuk keluarkan angin
  4. Ambil 1/3 bahagian dan campur dgn koko kalau lemibk tambah tepung sikit, pastikan adunan sekata
  5. Doh yang putih dicanai memanjang. letakkan doh coklat ditengah-tengah
  6. Lipatkan atau cover doh coklat dan potong kepada 3 bahagian
  7. anyam bentuk tocang dan letak dalam loyang roti yang telah digris dgn butter
  8. Biarkan naik 2 jali ganda
  9. Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau hingga keperangan.
  10. Siap bakar sapukan dgn margerin atasnya agar berkilat dan sejukkan sebelum dipotong.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails