Sunday, December 12, 2010

Kek Pisang Lembap

Hujung minggu barulah berkesempatan nak masak lebih sikit. Kalau hari biasa mesti pikir masakan yang simple tapi sedap. Mana taknya balik keje dah nak senja, kalau nak masak rendang bagai mau makan malam jam sepuloh, lepas tu trus tido...hehehehe.

Bila pegi pasar tani tadi beli pisang 2 pinggan 3 hengget, balik umah terus intai2 resepi kek pisang yang belum penah ku experimen kan. Terpikat lak pada kek ni yang ku dapat dari blog kak zaliana tp dipinang dari umah CMG kita dan benar bagai dikata kek ni memang gebu, moist dan lemak berkrim.. memang tak rugi mencuba. Buat dlm bentuk muffin senang nak makan dari satu adunan aku dapat 12 biji muffin dan 1 loyang kecik ... jom tgk resepi yg ku C&P dari dapur DTS..minta halal yea...

BAHAN-BAHANNYA :-)

250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
  2. Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
  3. Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
  4. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails