Saturday, December 4, 2010

Muffin, kek or Apam Pisang

Napa boleh jadi Muffin, kek or apam pisang?? sebab menurut kata ikin yang nun jauh di Qatar kalau masuk dlm cup jadi ler muffin kalau letak lam loyang dan di bakar jadi kek pisang dan kalau kukus pulak jadi apam pisang. So boleh pilih nak namakan apa. Resepi ni adalah resepi orang2 lama dari mak ikin, thanks yea..mintak izin letak kat sini. Teringat sewaktu ketika dulu penah sesat bersama ikin mencari jalan di Putrajaya..kenangan oh kenangan....


Bahan-bahan:-
  • 2 biji telur gred A
  • 1 cwn pisang yg dilenyek
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn minyak masak
  • 2 cwn tepung gandum + 1 sudu teh bikabonat diayak sekali
  • 2-3 titis esen pisang- Jamie tak letak pun
  • sikit koko utk marble- ni pun tak bubuh
Cara-caranya:-
  1. Telur dan gula diblend or pukul sampai gebu
  2. Masukkan pisang, blend lagi
  3. Masukkan minyak, blend
  4. Tuang bahan blend ke dlm tepung dan bikabonat yg telah diayak
  5. Masukkan esen pisang
  6. Letak dlm acuan yg dah dilenser dgn minyak- kalau guna cup tak perlulah
  7. Bakar 180C lebih kurang 20-30 minit atau hingga perang.
Satu adunan yg jamie buat menghasilkan 24 ketul muffin, kalau rasa banyak boleh buat setengah adunan jer, pisang pulak elok guna pisang emas dlm 4-5 biji sebab warna dia lebih cantik (lebih perang) atau boleh ganti gula pasir dgn gula perang. Muffin ni manis2 buah jer kalau suka manis boleh letak gula banyak sikit. Tapi pada saya eloklah gini, kena kurangkan gula dalam masakan, nanti tak pasal2 kena potong kaki lak...minta dijauhkan...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails