Sunday, November 22, 2009

Oreo Cheesecake Again!


Bunga-bunga matahari, harum mekar di taman ini.....lalalalala. Ada rupa bunga matahari tak? Hari nie sajer2 buat cheesecake sebab nak bagi kawan lama rase. Lagipun sendiri pun dah lama tak makan ciskek (padahal baru bulan lepas wat ciskek rasenya..hehehe..) Bila nak bagi org kenalah make-up bagi cantik sket, kalau makan sendiri togel jer pun takpe, laju jer... kisah di sebalik topping tu sebenarnya, aku dah ter overbake. Mana tak nya sambil bakar ciskek boleh tinggal pegi kedai dgn anak2, tau ajelah bila dah gie kedai dgn budak2, itu nak ini nak, baik-baik 10 minit jadi 1/2 jam. Bila balik dari kedai, masuk jer umah dah semerbak bau ciskek, aku tau dah mesti dah terlebih bakar nie, so nak cover aku hias cantik2 dan ini ler hasilnya. Resipi cam biasa2 yg aku buat tapi tak per aku letak lagi kat sini utk dikongsi bersama, mana tau ada org teringin.

Bahan-bahan:- loyang spring foam 9"
  • 500 gm cream cheese
  • 3/4 cwn Gula kastor
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cwn sour cream
  • 1 sd teh esen vanila
  • oreo kisar
Bahan base:-
  • 2 sd bsr butter dicairkan-lebih kurang 100 gm
  • 300 gm crush oreo
Cara-cara:- utk base
  1. Campurkan butter cair dgn oreo kisar dan tekan pada loyang yang telah dialas dgn kertas gris.
  2. Simpan dalam peti ais sementara utk buat filing. Panaskan oven pada suhu 170 C.
Cara-cara:- utk filing
  1. Pukul cream cheese dgn gula sampai sebati dan kembang. Pastikan cream cheese berada dlm suhu bilik sebelum digunakan.
  2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
  3. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
  4. Masukkan sour krim sambil dipukul sampai sebati.
  5. Boleh juga dimasukkan crush oreo utk lebih rase oreo kacau guna senduk kayu jer.
  6. Tuangkan ke dalam loyang yang dah ada base oreo.
  7. Balut bawah loyang dgn aluminum foil dan letak loyang ni ke dalam loyang lain yang lebih besar yg berisi air panas.
  8. Bakar hingga kekuningan lebih kurang 40-50 minit suhu 160-180 C. Terpulang ikut oven masing2 kalau dah bau tu dah masak ler tu.
  9. Biarkan sejuk kemudian masukkan dlm peti sejuk semalaman sbelum dimakan utk rase cheese cake yg lebih sedap.

1 comment:

mashi said...

salam akak...best nye tgk kek-kek yg akak buat..teringin nk try...rupa kek dah cntik sure sedap kn?..he2..nk cuba la nnti

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails