Dah lama tak buat puding sebagai pencuci mulut lepas makan, selalunya cuci mulut pakai air jer huhuhu.. so ari ni ada terlebih vitamin R, sementara menunggu ayam diperap aku pon blend roti utk buat puding nie. Resepi amik dari dapur Hana nun jauh di Jepun, Hana memang rajin masak walaupon baru abis pantang dan ada anak kecik, kalau aku idak ler teman, mintak ijin letak resepi kat sini yea..halal.. Sebenar dah lama resepi ni duk lam simpanan, tunggu giliran utk dicuba, baru hari nie berkesempatan.
Dulu pernah try, tapi sad ending jadi lembik tunggu ler sampai 24 jam pon tak keras-keras, kena makan pakai sudu sbb sayang pulak nak buang. Aku rasa masa tu silap brand or sukatan utk agar-agar powder, so kali ni lebih berhati-hati, baca sukatan pada bungkusan agar2 betul2 utk pastikan berapa byk air yg disyorkan. Hasilnya Alhamdullilah menjadi! sedang elok jer jd nya takde lah lembik sgt atau keras sgt.. yg sedang sedang saja...
Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cwn susu pekat
170 ml susu cair
8 gm serbuk agar-agar
1/2 cwn gula
31/2 cawan air
serbuk koko -guna cappucino paste
2 sudu besar butter
Cara-caranya
1. Didihkan 3 cwn air,gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.
2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan lebihan air tadi dan masukkan lam periuk yg sama. 3. Masukkan Butter dan masak sampai didih.
4. Bagi kepada 2 adunan, satu warna asal dan satu campur dgn koko@cappucino emulco. kacau cepat-cepat.
5. Masukkan dalam loyang secara selang seli, satu senduk warna asal dan satu senduk koko. ulang sampai abis. Kena cepat sblm beku.
No comments:
Post a Comment