Tuesday, November 10, 2009

Lemon Chicken

Org jauh nun di Jepun dah buat, org di Terengganu pon dah buat, maka takmo ler ketinggalan keretapi, nak gak termasuk dalam list antara org yg awal2 cuba, try test... yea tak? Memang dah lama cari respi lemon chicken nie, tp masa aku buat terlebih sudah tepung jagung dah macam kastard lak..hehehehe apa2 pon not bad at all... lemon chicken nie buat masa weekend aritu... Amik resepi dari MyR, halal yea akak copy resepi kat sini.

Bahan-bahan:-
  • 10 strips boneless chicken fillet/breast (cut 1")
  • BAHAN MARINADE
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil garam
  • BAHAN BATTER
  • 1 biji telur
  • 1/4 cup tpg jagung
  • 1 sdk lada putih
  • BAHAN SOS
  • 1/3 cwn gula
  • 1 cwn air stok ayam
  • 2 sdb tpg jagung
  • 1/2 biji lemon amik jusnya
  • 1/2 sudu garam
  • pewarna kuning
  • 2 sdb minyak utk menumis
Cara-caranya:-
  1. Perap ayam dgn bahan marinade >30 minit. Lg lama lagi bagus.
  2. Pukul telur, celupkan ayam yg telah dimarinade ke dlm telur dan golek2 ke atas campuran tepung jagung dan lada putih.
  3. Deep fry ayam sampai golden brown dan toskan.
  4. Untuk sos, campurkan semua bahan kecuali minyak sehingga sebati.
  5. Panaskan 2 sdb minyak dan masukkan bancuhan sos. Kacau sebati dan masak hingga warna bertukar clear.
  6. Tuangkan atas ayam yg telah digoreng tadi.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails