BAHAN-BAHANNYA :-
200 ml susu segar
4 keping slice cheese
70 g mentega
70 g gula halus
70 g tepung gandum, diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste- Jamie letak strawberry paste
Sedikit pewarna hijau- Jamie tak letak
Beberapa titik esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-
- Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, strawberry paste, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...Jamie guna direct atas api
- Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
- Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
- Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong...Memang sedap u!!!- Jmaie punye tak berapa jadi maka kureng ler..
2 comments:
sabar jamie...sabar...takpe, kau rajin mencube. esok cube lagi yek
Jamie,
biasalh tuh trial and error hal2 baking2 nih..insyallah kali ketiga jadi terus marveloous then leh post ke nilai yer..
Post a Comment