Kali nie masak kek pisang lagi tapi nie versi kukus. Sebenarnya nak merasmikan silicon mould yang baru beli brand tupperware. Memang dah lama mengidam nak beli silicon mould nie, bila tupperware ada offer dari rega RM162 kepada RM35, terus rembat tanpa pikir 2-3 kali. Petang tadi bila balik kerja semangat dah berkobar-kobar nak buat kek nie, bila sampai pintu pagar jer, terus bukak padlock dan tetiba kunci padlock terpatah dan separuh tertinggal kat dlm. Terpaksa call Cik Abang suruh balik hantar kunci. Mekasih yea bang, jangan mare yea..Ni ler rupa silicon mouldku, boleh guna dalam oven, kukus atau cuma buat acuan untuk puding. berbaloikan... Kaler kek pisangku tak berapa gelap, mungkin sebab guna pisang berangan kot, lepas tu sebab kukus comel maka silicon mould nie muat-muat jek nak tutup. oklah layan resepi:-
Bahan-bahan:
8 biji pisang-dilenyek
2 cawan tepung
1 sdk baking powder
1 sdk soda bikarbonat
3/4 cawan minyak jagung
1/2 cwn gula kastor
1/2 cwn gula perang
4 biji telur
1 sdk esen vanilla
secubit garam
coklat cip utk hiasan atas.
Cara-caranya:-
1.Panaskan air kukusan.
2.Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan garam.
3. Pukul telur dan gula sampai sebati. Masukkan minyak, esen vanilla dan kacau sebati.
4.Masukkan tepung yang telah diayak bersama bahan-bahan lain, dan kacau secara kaup balik sampai rata.
5. Masukkan pisang yang telah dilenyek. Kacau sebati.
6. Taburkan coklat chip dalam mould dan kemudian masukkan bancuhan kek.
7. Kukus selama 1 jam.
No comments:
Post a Comment