Saturday, May 16, 2009

Somtam


Semalam balik kerja terus beli betik muda untuk buat somtam ni. Nasib baik memang ada jual betik muda kat kedai tu. Tak penah rase pun sebelum nie, so tak tau rasenya serupa tak dgn yg jual kat kedai. Tapi dari segi rupa rasenya ok kot. Lebih kurang cam kerabu mangga jer ranggup krup,krap,krup krap bila makan. Kata kak Nor Ganu kalau beli betik yang dah lembik nak ranggupkan rendam lam air kapur. Tapi betik yg beli nie memang dah ranggup takyah rendam dah ok.Untuk buat somtam nie jamie letak senarai bahan-bahannya, tapi kuantiti pandai-pandai ler agak sendiri yea...:)kalau tak de betik muda, boleh ganti dgn mangga, kulit tembikai, lobak merah dan yang sewaktu dgnnya..

Bahan-bahan:-
Betik muda
cili api
sos ikan
gula
bawang putih
udang kering
Limau kasturi

Caranya:-
1. Masukkan cili api dan bawang putih dalam lesung dan tumbuk sekadar nak pecah-pecahkan jer
2. Sagat betik mudah yang dah dikupas kulitnya.
3. Campurkan betik, cili, gula, sos ikan dan udang kering dan gaul sebati. Perahkan limau kasturi.Gaul lagi, Rase cukup masam manis dan masinnya. Kalau dah ok boleh lah di ngap.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails