Terasa malas pulak nak masak nasi untuk dinner tonite, so Jamie decided buat mee kari jer. Balik dari opis terus singgah pasar malam beli bahan-bahan untuk buat mee kari, bila kira-kira balik beli bahan jer dekat RM 15.oo kalau beli terus mee kari yang dah siap baru RM2.50 sebungkus, tapi mana nak sama yang buat sendiri dengan yang beli kat pasar malam, buat lagi sedap dan boleh letak banyak-banyak bahan kan..kan..kan..(ayat menyedapkan hati dan memuji diri sendiri). Oklah layan resepi mee kari nie..
Bahan-bahan
1 paket mee kuning
1 bungkus rempah mee kari (beli ready made jer)
1/2 kilo santan pekat
1 kati udang
1 kati sotong
1 bungkus fishcake
1 bungkus fishball
5 ulas bawang merah dan bawang putih (ditumbuk)
4 biji telur rebus untuk hiasan
30sen taugeh dicelur utk hiasan
2 keping tahu digoreng utk hiasan
bawang goreng, cili, limau kasturi, daun sup untuk hiasan
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan rempah mee kari yang telah dibancuh dgn air dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan santan dan bila dah didih masukkan udang, sotong, fishcake dan fish ball. Tambah air kalau pekat sangat.
4. Masukkan garam, gula dan bahan perisa secukup rasa.
5. Masak hingga secukupnya dan hidangkan bersama bahan-bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment