Resepi amik dari daniaelyza@MyR, mekasih yea, sorry c&p jer. Jamie buat 2 adunan dapat dalam 30 bekas. Beli buah lam tin satu jer, mana nak cukup, takleh ler nak meriah-meriah sgt, letak sket2 jer. Jeli tuh jamie guna perisa blackcurrant, patutnya ada 3 layer, tapi utk layer kek gulung tu dah tak nampak plak.
Bahan-bahan ( 5-7 )
- 1 tin susu cair
- 1 sd besar gula
- 4 sd besar tepung kastard
- 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastar-(Jamie guna 1 tin air)
- ½ biji kek gulung sederhana saiznya
- 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
- 1 peket agar-agar jeli kristal Non- Jamie guna brand lain
- 1 mangkuk air panas
Cara-cara
- Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
- Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
- Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
- Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
- Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
- Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati- ikut arahan pada pek jer senang.
- Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment