Monday, June 22, 2009

Laksa Johor

Malam nie makan laksa johor, bila tgk mak yung Hana buat laksa utk yasinan rase cam best jer, so apalagi layan ler. Resepi asal amik kat Freeda kat MyR. Memang puas makan ler, kalau beli tak tentu sedap, penah beli tawar hebeh jer...huhuhuhu


Bahan-bahanya:-
1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (x letak pon ikan parang)
udang basah 100gm
isi ikan kurau - 20 gram dibakar (Nie pon x letak)
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm

**Bahan B (dimesin)**
*bawang besar - 3 biji
*cili kering - 15 tangkai
*halia - 2 ibu jari
*lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang diketuk
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / lebih- guna santan pekat timbang kilo
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas (x letak)

**Bahan Hias**
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih / daun pudina diracik halus-x letak

** Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka - 30 gram dibakar -guna belacan mersing
Bawang Merah 1 biji kecil
Bukak mulut...ngap!

3 comments:

mommysarah said...

bestnya...tapi aku sekarang nie, makanan berlemak agak tak boleh nak masuk tekak. ala-ala no entry gitew....

Jamie said...

Alhamdullilah.. nampaknya menjurus ke arah gay hidup sihat.. kuikuikui..

mommysarah said...

kan....ala2 gitewww

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails