Sunday, June 14, 2009

Nasi Beriani Karam


En Hubby complained semalam makan tak de lauk padahal aku masak sambal sotong berkacang, hati dan pedal masak kicap, sayur kobis dan sawi masak bening, telur dadar and telur masin. Pelik sungguh begitu banyak lauk boleh kata takde lauk, sudahnya dia masak telur dadar campur kicap. Dalam hati terpikir2 maybe dia rase masakkan tu simple sgt and dia nak wife dia masak yg complicated sikit. So hari ni aku masak nasi beriani karam bersama-sama set lauk nye. Resepi amik kat umah Cik Mat, sorry yea Cik Mat cut n paste, senang buat rujukan di lain hari, Lepas Nina balik sekolah jam 11 pagi operasi masak2 pun bermula dan jam 3 petang baru selesai, Ambik ko! Kebulur semua org kat lam rumah, tunggu nasi beriani dan setnya masak sampai tertido2, sorry ler, gitu ler kalau amateur yg masak..:).

BAHAN UTAMA :-)

2 keping dada ayam saiz besar, potong sederhana besar, cuci dan toskan-Jamie tukar daging
1 cawan susu sejat + 1 cawan air
150 g minyak sapi
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
2 helai daun pandan
2 batang serai, dititik
1/2 cawan sos tomato
2 biji cili hijau*
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
40 g kacang gajus*
30 g kismis*(*dikisar halus)
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*bahan tumis)
2 camca besar penuh, rempah beriani

BAHAN-BAHAN TABUR :-)
1/2 cawan kismis
50 g kacang gajus, digoreng hingga kekuningan
3/4 cawan hirisan daun ketumbar
Secubit koma2*
1/3 cawan susu sejat, dipanaskan*(*dicampur)
1/2 cawan bawang goreng
2 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. LANGKAH PERTAMA :- Panaskan minyak sapi dalam kuali, hingga cair. Masukkan bawang besar hiris, bawang putih hiris, bahan tumis, serai dan 1 helai daun pandan. Bila harum, masukkan bahan2 kisar, rempah beriani dan sos tomato. Masak hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tuang susu sejat dan tambah garam secukup rasa (dalam 1 camca teh, kalau kurang boleh tambah lagi), kecilkan api dan masak hingga ayam masak dan kuah pekat, biar kering sedikit. Ketepikan.
  3. LANGKAH KEDUA :- Didihkan air (biar byk sedikit), masukkan daun panda. Bila air mendidih, masukkan beras tadi dan masak 5 - 6 minit hingga beras menjadi butiran yang lembut dan tidak keras. Angkat dan toskan.
  4. LANGKAH KETIGA :- Sedikan periuk nasi elektrik, dan juga bahan2 tabur. Masukkan 1/3 bahagian nasi tadi, ratakan. Masukkan 1/2 bahagian lauk ayam, tabur gajus, bawang goreng, daun ketumbar, kismis, 1 helai daun pandan dan sudukan bancuhan susu dan koma2 ke beberapa bahagian nasi. Tambah 1/3 bahagian nasi lagi dan lakukan kaedah yang sama.
  5. LANGKAH TERAKHIR :- Untuk lapisan terakhir tabur bahan2 lebihan dan tanak sekurang2nya 30 minit menggunakan rice cooker elektrik. Gemburkan nasi dan boleh hidangkan. Tabur bawang goreng dan hirisan daun sup/daun bawang....* Jamie tak letak daun pandan sbb lupa nak beli :), kalau letak lagi harum bau dia.

2 comments:

blogresipi said...

Dapat satu set nasi macam nie mesti hubby akak tak komen dah.heheh... kalau saya pun makan tak angkat kepala dah nie..hehhe

Jamie said...

komen gak.. en hubbby kata cam tak berapa jadi sgt. Ayam masak merah tak berapa masam. Macam2 ler.. kalau ikut tekak akak dah ok sgt dah tuh..hehehhehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails