Sunday, June 28, 2009

Butter Prawn

Bila tengok umah org lain sibuk masak butter prawn teringin lah pulak walau pun baru jer makan kat Ocean KK ari tu. Masa dapat udang galah free pun tak teringat nak buat butter prawn nie.. sbb masa tu belum musim lagi..hehhehe ada musim2 gak nie.. memang penyakit berjangkit nie.. : ). Resepi copy paste dari umah kak nor ganu jer tapi ada buat pengubahsuaian sket.. ikut tekak sendiri

Bahan2:


12 ekor udang saiz besar- Jamie guna dlm 800gm
2 sudu butter
3 biji kuning telur
sedikit daun kari
sedikit cili padi
serbuk kunyit & garam -guna kunyit hidup ditumbuk
minyak utk menggoreng
-jamie letak serbuk kari, gula, dan bawang putih cincang.

Cara2:
Lumur kunyit, gula, serbuk kari & garam kat udang. Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari,bawang putih cincang & cili padi.Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah masak,ketepikan. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.

Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan. Bersungguh membuatnya sampai kena minta bantuan En Hubby.. sorang tuang sorang lagi kacau jgn berenti. Apa yang penting KERJASAMA!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails