Monday, April 20, 2009

Moist Choc Cake


Kek nie memang very moist dan tersangat lah sedapnya... two thumbs up!! sgt moist macam kek kukus walaupun di bakar. Cerita banyak pun tak guna kalau nak rase buat ler sendiri..hehehehhee. Takyah topping pun dah cukup sedap..
Resepi cilok dari blog Kak Umie Kuantan.. Thanks ye kak Umie..

Bahan:-
6 oz (170 gm) mentega
14 oz (397 gm) gula kastor
3 biji telor
7 oz air sejuk

Bahan A (dibancuh):-
1 sudu teh nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate/coffee emulco atau chocolate/coffe paste

Bahan B (diayak bersama):-
8 oz (226 gm) tepung high protein/tepung roti/self-raising flour/tepung kek
2 1/4 oz (64 gm) serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh baking powder

Cara Membuat:-
Griskan loyang kek saiz 9 inci dan lapikkan dengan parchment paper. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula dengan mixer hingga benar2 gebu dan kembang (apabila diangkat adunan tidak jatuh)
Masukkan telor satu persatu sambil dipukul.
Kemudian masukkan bahan-bahan A sambil dipukul lagi.
Masukkan bahan-bahan B sedikit demi sedikit sambil dipusingkan satu hala/arah dengan whisker secara perlahan-lahan sehingga adunan rata dan sebati.
Masukkan air sejuk sambil dikacau lagi sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan hentakkan sedikit loyang supaya mengeluarkan angin.
Bakar pada suhu 170C selama 50 - 6- minit/hingga masak (suhu bergantung kepada oven masing-masing)
Setelah siap, keluarkan dari oven dan biarkan ianya betul-betul sejuk sebelum disapukan dengan chocolate ganache.

2 comments:

mommysarah said...

aku sangat teruja....tolong buat masa aku balik nanti ya....hehehehe

Jamie said...

Boleh saje... tapi ko kena dtg umah aku ler tuk amik kek tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails