Monday, April 27, 2009

Cili Padi


Pokok cili padi yang ditanam (actually beli) dalam pasu depan rumah buah tak bereti-renti. Buahnya plak kan main lebatnya. Sebelum nie kalau beli jer pokok cili ni hidup paling lama pun sebulan jer, lepas tu terus arwah,mana taknya tuan nya terlampau rajin nak jirus. Tapi kali nie aku nekad nak jaga pokok nie elok-elok, siram hari-hari dan so far dah masuk 4 bulan umurnya masih panjang. Cuma tak sempat nak alihkan pasu yang lebih besar sket, dah penuh sesak dah, mana taknya ada 3 pokok dalam satu pasu.

Hari nie semua buah cili yang masak kena dipetik sebelum kering gitu jer kat pokok. bila dah petik tuh dapatlah satu mangkuk dan cili-cili tuh semua dikisar tuk buat sambal kicap. Bukan apa sambal kicap nie kalau simpan lam peti ais boleh tahan lama, dah tu boleh makan dgn banyak benda. Biasanya org Johor, kalau goreng pisang pun makan dengan sambal kicap. Kalau makan sup atau soto tak de sambal kicap rase tak umpp jer.

Nak buat sambal kicap nie senang jer.. cuma kena ada kicap manis, bawang putih dan cili. Kalau rajin boleh tumbuk guna lesung, tapi kalau dah banyak sangat guna blender jer senang, tak pedih mata. Masukkan semua bahan-bahan dalam blender terus on jer.. siap. tangkai cili pun takyah buang, even kulit bawang pun takyah buang pun tak per.. pergh memang best ler...
Lawan tuk sambal kicap kali nie adalah sup tulang, makan memang berpeluh-peluh sebab panas dan pedas.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails