Buat kek ini sempena jamuan kesyukuran bagi kenaikan pangkat beramai-ramai baru-baru nie dan juga majlis perpisahan seorang staf yang akan berpindah balik ke kampung halaman di Kelantan atas permintaan sendiri. Gambar semasa majlis tak dapat nak tangkap sbb lupa nak bawa kamera masa tu..
Sebenarnya ini adalah kali ketiga aku buat kek ini. Rasanya boleh tahan, tidak terlalu manis dan agak lembab.. memang best ler.. Terima kasih Leen untuk resepi kek yang sedap dan tak cepat muak.
KEK KUKUS PRUNE LEEN
Sumber : Leen Omar of RNet
Bahan-bahan:
250gm butter
2 cwn tepung naik sendiri
1 cwn gula caster
1/4 tin besar susu pekat manis
5 biji telur
20 biji buah prunes, diblend halus dgn 100ml air
(Guna Sunsweet pitted prunes)
5 biji buah prunes, dihiris kasar
Cara-cara:
1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Putar butter, gula halus dan susu pekat hingga sebati.
3. Masukkan telur satu per satu.
4. Masukkan prunes yg dikisar halus.
5. Kaup balikkan tepung. Jangan terlebih putar.
6. Masukkan prunes yg dihiris kasar.
7. Gris loyang dengan sedikit butter dan alaskan dengan kertas grease proof.
8. Tuangkan adunan dan letak beberapa biji prunes di atas adunan sebagai hiasan.
9. Kukus selama 1 1/2jam.
** Balut tutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis ke atas kek.
10. Biarkan kek sejuk seketika sebelum dipotong.
Gambar kek yang telah dipotong.. Prune tu sepatutnya duk kat ats tapi lepas kukus mendap plak kat bawah.. walau camner pon tetap sedap...
No comments:
Post a Comment