Sunday, April 5, 2009

Donut

Hari cuti-cuti nie terlebih rajin lah pulak nak memasak. Nak bangun lewat tak bleh sebab budak-budak dah bangun awal dan start memekak. Maka nak tak nak terpaksa bangun lah jugak. Sarapan pagi buat heavy sket hari nie.. Nasi lemak.. Hubby dah komplen sebab dah lama tak buat nasi lemak.. Last week mak mertua dtg siap bawak nasi lemak dari kampung.. So minggu nie terpaksa buat lah juga.. gambar nasi lemak tak yah lah amik.. untuk makan tengah hari, lauk nasi lemak masih ada lagi (sambal ikan bilis dan udang goreng tepung), just masak nasi putih jer. untuk minum petang buat donut dan sponge kek. Lepas asar pergi rumah baby sitter anak utk ajar dia buat puding pelangi.. Untuk dinner masak lauk ikan tenggiri masak pecal ( lebih kurang lemak cili api tapi campur cekur). Hubby senyum jer.. kenyang perut suka hati...



Lihatlah donutku yang gebu dan menawan nie.. mula-mula plan nak buat topping macam-macam.. tapi sbb dah kesuntukan masa sebab nak pergi umah baby sitter maka letak gula kastor jelah... Resepi donut amik dari myresepi oleh Hasue. Mekasih yea Hasue..

Bahan-bahan

* 500g Tepung Gandum Berprotein Tinggi (guna tpg biasa pun ok)
* 1 Peket Yis Segera-11gram
* 50g Marjerin
* 1 Sudu makanShortening
* 2 Sudu mkn gula pasir
* 2 Sudu mkn Susu Pekat /Susu Tepung
* 1 Biji Telur
* 1/2 Sudu Teh Garam
* Gula Halus atau topping kegemaran anda
* 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)

Cara-cara

1.Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
2.Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
3.Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
4.Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
5.Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap.
6.Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan.
7.Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
8.Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails