ROTI MARBLE COKLAT
Sumber: Syahnina.blogspot.com
BAHAN-BAHAN:-
200 gm tepung roti
50 gm tepung gandum
1 sudu besar butter or margerin
140 ml susu segar
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula kastor
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread improver
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dgn sikit air
CARA-CARA:-
- Campur semua bahan kecuali serbuk koko dan uli sampai tak lekat kat jari
- Perap doh selama 40 minit atau kembang 2 kali ganda
- Tumbuk- tumbuk doh untuk keluarkan angin
- Ambil 1/3 bahagian dan campur dgn koko kalau lemibk tambah tepung sikit, pastikan adunan sekata
- Doh yang putih dicanai memanjang. letakkan doh coklat ditengah-tengah
- Lipatkan atau cover doh coklat dan potong kepada 3 bahagian
- anyam bentuk tocang dan letak dalam loyang roti yang telah digris dgn butter
- Biarkan naik 2 jali ganda
- Bakar pada suhu 160C selama 20-25 minit atau hingga keperangan.
- Siap bakar sapukan dgn margerin atasnya agar berkilat dan sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment