ROTI KENTANG
Oleh: Syahnina.blogspot.com
BAHAN-BAHAN:-
135ml air sejuk dari peti ais
3/4 tsp garam
30 gm mentega
1/2 biji telur dipukul sikit
60 gm ubi kentang direbus dan dilenyek baru timbang
300 gm tepung berprotein tinggi atau tepung roti
3/4 tbs susu tepung
50 gm gula
2 tsp yis segera
Topping- mcm buat krim kastard utk fruit tart
CARA-CARA:-
- Masuk semua bahan dalam mangkuk dan uli hingga licin, lebih kurang 15 minit. kalau ada bread maker masuk jer.
- Tutup dgn kain dan biar naik 2 kali ganda lebih kurang 40 minit.
- Tumbuk utk keluarkan angin dan uli 1/2 minit
- Bentuk jadi bebola yang lebih kurang sama saiz 9 ketul
- Susun dalam loyang yg dah digriskan dan biarkan naik lagi 40 minit
- Sapukan telur yang dipukul 1/2 lagi atas roti
- Paipkan kastard atas roti
- Bakar 180 C selama 20 minit atau hingga keperangan atau masak.
2 comments:
hehe.. ingat nak baca kisah suka duka hidup manusia lain.. terus tak jadi bila tengok banyaknya resepi2. sedap2 sumenye..
salam perkenalan..
jenjalan di alam maya ;D
Selamat berkenalan, jemputlah masuk jangan malu-malu...
Post a Comment