Saturday, October 16, 2010

Somtam


Memang berapi... mulut rase terbakar jer lepas makan somtam ni gara-gara terletak cili api lebih. Tapi memang sedap sangat la..rase cam kat kedai jer. Mekasih banyak2 pada awek jawa yg duk siam, ika yg sudi share resepi dan cara-cara nak potong betik tu. Halalkan resepinya aku copy paste kat sini sebagai rujukan. Kebetulan bila balik dari kerja dan singgah kedai runcit tu ada jual betik muda, memang pucuk dicita ulam mendatang ler kalau tak biasa2 memang susah nak dapat betik muda. Yang ini betul2 muda ler dan masih bergetah..,.hahahahha.

Dalam somtam ni aku pepandai campur dgn epal hijau sebab nak bagi rasa masam masam manis. kalau ikut ika dia makan dgn udang bakar, tapi aku makan gitu jer..ratah tanpa nasi. Sebab pedas sangat mak makan sikit jer muka dah merah padam, anak yg sulong pulak menjerit2 minta air... tapi memang syok ler.. rugi kalau tak cuba..

Bahan-Bahan:-

* 1 gengam penuh betik muda yg disagat>> Guna pisau dan peeler jer
* 1 genggam udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan- tak letak sbb takde, ada jenis biasa jer
* 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
* 3 ulas bwg putih size kecik
* 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg dsangan
* Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
* 5 biji cili padi atau kurang atau lebih- lain kali kena letak kurang, 3 cukup kot
* 1 biji lime perah ambil jusnyer
* Air asam jawa ikut selera-tak letak
* 4 biji ceri tomato- tak letak
* 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok
* 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
* Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..- aku boh sikit jer

Bahan sampingan- tak boh sbb takde
3 ekor udang di bakar atau lebih.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails