Monday, October 4, 2010

Lasagna

Weekend ni sibuk gi open house siang malam memang takde mood nak masak-masak, tapi sebab ada member nak datang umah terpaksa jugak merajinkan diri ke dapur masak lasagna ni. Resepi amik dari kak yatie, thanks yea kak. Memang sedap betul.. hubby makan lebih banyak dari tetamu pulak...hehehehe. Bila tanya sedap ker? hubby jawab biasa jer...tapi bertambah 2-3 kali. sedap ler tu cuma takmau mengaku...

Bahan-bahan.

(A) Lasagna

* 12 kpng lasagna- (jamie guna 4 keping yg besar jer)
* air secukupnya untuk merebus lasagna- (tak rebus guna yg instant jer-brand san remo)
* sedikit minyak zaitun
* sedikit garam

(B) Sos Merah:-

* 1 botol sederhana sos spaghetti Prego (I used Prego traditional sauce)
* 2 cwn daging cincang
* 1 cwn sos tomato
* 2 keping daun bay (saya guna dried bay leaves)
* 1 biji bwng besar
* 2 ulas bwng putih

(C) Sos Putih:-

* 2 sudu besar minyak zaitun
* 2 sudu besar tepung gandum
* 700 ml susu segar
* 4 keping sliced cheddar cheese- Jamie guna shredded cheese chedar + mozarella
* 1 sudu teh serbuk lada hitam

(D) Topping
* Parutan Mozzarella cheese
Cara-Cara:-

(A) Lasagna -

1. Panaskan air, minyak zaitun dan garam hingga mendidih.
2. Masukkan lasagna dan rebus hingga empuk.
3. Angkat dan toskan.
4. Asingkan2 biar tak melekat antara satu sama lain.

(B) Sos Merah:-

* Sediakan kuali/periuk.Letak sedikit minyak dan tumiskan bwng putih dan bwng besar yg di cincang.Masukkan daging cincang tadi dan masukkan kesemua bahan dan gaul sebati. Masak hingga mendidih dan daging masak dan agak pekat. Ketepikan dan sejukkan.

(C) Sos Putih:-

* Panaskan mentega/minyak dengan api perlahan, masukkan tepung gandum dan gaul sebati sekejap.
* Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese dan serbuk lada hitam. Kacau hingga adunan sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan ketepikan.

Cara Melapis:-

1. Masukkan/susun 3 kpng lasagna ke dalam loyang/casserol tahan panas.(sapu sedikit butter pd loyang)
2. Sudukan separuh adunan sos merah ke atas lasagna dan ratakan.
3. Sendukkan sos putih pula ke atas sos merah tadi.
4. Taburkan parutan mozarella cheese.
5. Ulang step 1, 2, 3 dan 4 hingga penuh bekas dan sehingga habis.
6. Taburkan sedikit daun parsley kering di atasnya.
6. Bakar lasagna pada suhu 160 C selama 35 - 40 minit atau hingga permukaannya nampak keemasan. (Lebih enak dimakan ketika panas atau dihidang suam. Boleh juga dipanaskan dengan microwave sebelum dihidangkan)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails