Wednesday, October 13, 2010

Asam Pedas Ikan Pari

Malam nie pekena lauk asam pedas ikan pari. Bila masak asam pedas nie mula lah semua yg ada lam peti ais nak dimasukkan nya nak bagi meriah, dengan daun kesum, bendi dan tomato, daripada lauk sikit terus jadi banyak. Resepi takyah ler letak, tentu u olls lagi pakar masak dari aku kan. ni pun main campak2 jer, yg penting mesti tumis cili lama2 sikit bagi masak n garing, pastu kena pekat2 baru kaw....

Asam pedas ni memang favorite anak yg sulong tu, sampai esok pun masih tanya kuah asam pedas ni, kalau kata dah abis mau menangis mintak lagi. Apa lagi u olls jom masak n makan asam pedas, buleh gak letak bunga kantan, lobak masin or daun limau purut utk kelainan...
Sebagai tips dari org yg tak berapa nak pakar ni bendi kalau takmau belendir bila nak masukkan baru basuh dan potong, daun kesum pulak masukkan last sekali utk kekalkan keharuman baunya, tapi aku suka masak lama2 baru daun kesum lembut. ok daaaa.....

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails