Saturday, May 22, 2010

Siakap Bakar Berempah Woku

Ikan yg belum dibakar

Terpengaruh dan tergoda dgn feedback dari kak ummi dan Kak jun yang mencuba resepi ni, ku gagahkan diri mencari ikan siakap dipagi sabtu semata-mata nak membuktikan kesedapan resepi nie. Bukan tak caya dgn akak berdua tu, tapi teruja nak mencuba resepi baru yang lain dari lain. Dan ternyata apa yang diwar-warkan adalah benar belaka, memang sedap ikan masak cam ni, anak-anak yang biasa tak berapa suka makan nasi bertambah 3 kali! Tak sempat nak simpan untuk makan dinner, so dinner kena masak lain.. Nama woku tu dtg dari mana pun ku tak tahu... jgn tanya.. cuba jelah...Resepi ku copipes dari umah kak Jun.. mekasih yea...
  • 2 ekor (550 gm) ikan siakap - dikelar-kelar
  • 2 sudu teh air perahan limau nipis (*akak guna limau kasturi jek)
  • 1 sudu teh garam

# Lumur ikan siakap dengan limau nipis dan garam. Perapkan 15 minit. Bersihkan dan ketepikan.

  • 8 helai daun limau purut - buang tulangnya dan hiris halus
  • 4 helai daun pandan - hiris halus
  • 2 helai daun kunyit - hiris halus
  • 3 batang serai - ambil putihnya dan hiris halus
  • 5 tangkai selasih - diambil daunnya (*akak xda stok ni)
  • 2 biji tomato merah - potong dadu
  • 250 ml air
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 2 tangkai daun bawang - dipotong-potong (*ni akak lupa nk tabur)
  • 3 sudu makan minyak masak untuk menumis

Bahan Kisar:-

  • 12 biji bawang merah
  • 7 biji cili padi merah (akak guna yg biasa je, campur2)
  • 5 biji buah keras - bakar kejap
  • 3 cm kunyit hidup - bakar (*akak x bakar pun)
  • 2 cm halia

Bahan Pelengkap:-

  • Daun senduduk secukupnya (*akak guna daun salad jek)
  • 1 biji timun - dipotong serong
  • 4 tangkai selasih
  • 6 biji cili padi merah hiris untuk tabur
Ikan lepas dibakar

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan kisar, daun limau, daun pandan, daun kunyit dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan tomato dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan air, gula pasir dan garam. Masak sehingga matang dan mendidih.
  4. Masukkan daun selasih dan ikan siakap. Masak sehingga kuah menyerap.
  5. Sediakan alluminium foil yang telah digriskan sedikit minyak dan letak angkat ikan tadi di atas alluminium foil.
  6. Tuangkan juga semua kuah pekat tadi rata-rata menyaluti ikan.
  7. Bakar selama 30 minit dengan suhu ketuhar 180C sehingga ikan masak.
  8. Hidangkan bersama pelengkapnya dan bahan taburan cili padi hiris.
  9. Selamat menjamu selera!!! Hingga menjilat jari uuuuu... (kan dah cakap..ummi promote abis ni..hahhaha)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails