Sunday, February 21, 2010

Koci Labu

Kuih koci yang siap dibungkus

Baru lepas direbus

Sudukan bersama dadih kedalam daun pisang dan bungkus

Sedia untuk dimakan.

Kebelakangan ni suke bebenor kuih dolu2, lagi yg lembut2 and manis2, adakah itu petanda umur dah ke senja, hehehehe.. insaf lah... jom layan resepi amik dari Kak Ogy@tuntung15 kat Myr, minta halal yea saya tulis kat sini..

Untuk Inti
  • 1 biji kelapa parut (amik yg putih jer, yg muda lagi bagus)
  • 1 1/2 cwn gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cwn kacang hijau direbus optional saya tak letak
Untuk pastri
  • 150 gm tepung pulut
  • 150 gm labu direbus
Untuk dadih
  • 3 cwn santan pekat
  • 2 sudu tpg beras
  • sedikit garam
daun pisang dipotong dan dilayurkan atas api.

Cara-cara:-
  1. Untuk pastri- rebus labu sampai empuk, lenyek dan uli dgn tpg pulut.
  2. Untuk inti- didih gula merah dgn sikit air, tapis masuk dalam kuali bersama gula pasir dan kelapa parut. Masak hingga sebati dan bila sejuk bulat-bulatkan.
  3. Untuk dadih- masukkan santan, tpg beras dan garam masak hingga mendidih
  4. Jerangkan air dalam periuk. ambil pastri leper2kan dan masukkan inti, bulat-bulatkan dan masukkan dalam air mendidih. rebus sampai timbul dan angkat masukkan dlm dadih. buat sampai habis.
  5. dah siap rebus, guna sudu ambik pastri dan dadih masukkan dlm daun pisang dan bungkus.
  6. Pesan Kak Ogy dadih jgn masak pekat sangat.

2 comments:

geraugebang said...

Waduh waduh...kaya kaya...kaya santan....lemak lemakk sangat sedappp...

Jamie said...

wakakakka.. K.Gerau yg lemak tu yg sedap...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails