Saturday, February 6, 2010

Lala Masak Tumis

Hari nie bila pegi kedai nampak pulak lala nie tinggal sebungkus terkontang kanting, sebab dah lama tak makan lala aku pon terus amik dan bayar. Kulit jer yg banyak isi dia seciput jer, petua kalau nak beli lala nie kena pastikan dia masih terbukak2 lagi kalau dan tertutup jer kulitnya dan mati ler tu, dah busuk macam tu jugak dgn kerang yea puan2 yea.. jgn lupa pesanan Cik Milah nie. Macam mana nak masak terpulang lah pada puan2 semua, nak masak lemak boleh masak tumis pun boleh. Kalau nak simple boleh follow resepi nie.. sempoi...

Bahan-bahan:-
1 kg Lala
1 biji bwg merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 biji lada merah
5 biji cili api
1 btg Serai dititik
air asam jawa

Cara-cara:
  1. Lala dibersihkan.
  2. Tumbuk bahan-bahan kat atas kecuali air asam jawa.
  3. Tumiskan bahan-bahan tumbuk dan serai.
  4. Masukkan lala dan kacau tunggu sampai lala berubah warna
  5. masukkan air asam jawa dan perasa dgn garam
  6. agak2 kuah dah kering bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails