Bahan-bahan
180gm mentega
360gm coklat masakan
150gm gula perang
5 biji telur di pukul ringan
115ml susu segar
330gm tepung gandum
90gm serbuk koko
2 tsp baking soda
Krim Cheese
250gm cream cheese
60gm gula kaster
2 biji telur
Hiasan : coklat masakan putih/hitam di cairkan secara double boiler- tak buat pun... malas...
Cara-cara
1. Alas loyang 9" empatsegi dengan kertas minyak. Panaskan kukusan.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan baking soda.
3. Cairkan mentega dan coklat masakan secara double boiler. Angkat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut. Masukkan telur dan susu, gaul rata.
4. Masukkan tepung, serbuk koko dan baking soda. Sebatikan hingga rata dan bahagikan kepada 2 bahagian.
5. Adunan krim cheese : Pukul krim cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu persatu dan pukul hingga licin.
6. Tuang 1 bahagian brownies ke dalam loyang dan ratakan, kukus selama 15 minit.
7. Angkat dan masukkan adunan krim cheese di atas adunan yang di kukus tadi, ratakan, kemudian kukus selama 10 minit.
8. Angkat dan tuangkan baki adunan brownies, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus dengan api yang besar selama 30 minit atau apabila di cucuk tidak melekat pada lidi.
9. Sejukkan kek, dan hias dengan coklat putih dan hitam atau yang di sukai.
2 comments:
memang sedap...bila nak buat lagi?
kena tunggu vitamin R datang..hehehehe..lgpun takleh makan selalu nanti badan jadi 3G....
Post a Comment