Thursday, May 26, 2011

Siakap Harum Wangi

Setelah kian lama bercuti memasak, semalam kuat kan juga semangat masuk ke dapur. Mak org pun dah letih dan tak tau nak masak apa, yelah kan lauk org berpantang bukan banyak variasi pun, itu tak boleh ini tak boleh, balik2 lauk yg sama jer. yang kesian habis satu umah kena pantang sama sbb mak tak kuasa nak masak 2-3 lauk..hihihi. Semalam buat nasi ayam, berselera semua org makan terutama anak2 siap bertambah2 lagi.

oklah balik kepada citer ikan siakap harum wangi ni, resepi diambil dari majalah rasa bulan Jun 2011. Memang sedap semua rasa ada, masam, manis, pedas dan yg bagusnya tak guna garam pun..jom layan...

Bahan-bahan:-

1 ekor ikan kerapu di fillet
2 btg serai*
2 btg bunga kantan*
10 biji cili padi*
4 helai daun limau purut*
2 biji bwng putih*
2 sudu mkn madu
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn jus limau
1 sudu mkn sos ikan
tepung jagung utk salut ikan
1 biji telur

Cara-caranya:-
  1. Racik atau potong bahan-bahan bertanda *
  2. Panaskan minyak dan tumiskan serai, bunga kantan, bawang putih dan cili padi hingga wangi
  3. Masukkan sos tiram, madu, sos ikan, daun limau purut dan jus limau nipis. Gaul rata dan tambahkan air sedikit masak sampai agak pekat.
  4. Sementara itu lumurkan ikan dgn sos ikan, perap sekejap dan celup dlm telur yg dipukul sedikit.
  5. Golekkan ikan dlm tepung jagung dan goreng hingga garing
  6. Angkat dan tuangkan kuah tadi atas ikan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails