Cuaca tak menentu panas hujan, panas hujan kalau menjala best gak..perut kenyang. Lama dah tak menjala, sesekali syok jugak, walaupun cubaan pertama dan kedua jadi cam lempeng jer..hehehhe. Roti jala makan dengan kari daging pekat memang melekat..sehingga menjilat jari. Niat nak hantar kat umah jiran-jiran tak tak kesampaian, kami sekeluarga jer makan dah tak cukup, nak menjala lagi memang berchenta rasa malas sangat. Lain kali ajelah yek...
Jom layan resepi roti jala yg diambil dari Lynn from MyR, minta izin share resepi disini untuk rujukan semua
ROTI JALA
Bahan-Bahan:-
- 450 gm tepung gandum
- 1 cmct garam
- 1/2 cmct serbuk kunyit
- 450 gm susu segar
- 3 biji telur dipukul sikit
- 450 ml air- boleh tambah kalau pekat sgt
- 2 cmct mentega cair
- minyak untuk menglengser kuali
- Ayak tepung, garam dan kunyit dalam mangkuk besar
- Buat lubang ditengahnya, masukkan susu,telur 1/2 drpd air dan mentega cair dalamnya.
- Kacau guna ballon whisk hingga sebati dan masukkan lebihan air dan mentega kacau lagi hingga tak bergentel dan tapiskan.
- ketepikan adunan selama 20-30 minit
- Panaskan kuali leper, lengserkan dgn minyak gunakan berus atau daun pandan'
- Isikan adunan dalam acuan roti jala dan mulakan menjala
- Biarkan masak tapi tak perlu terbalikkan atau jgn sampai perang
- Angkat dan bolehlah digulung atau dilipat.
No comments:
Post a Comment