Tuesday, January 19, 2010

Rendang Ayam

Hari sabtu mlm hubby complained nak makan takde lauk. Padahal mak dah tolong masak kari daging kesukaan dia, saje ler tu nak cari alasan nak makan kat luar. Sudahnya aku dan hubby keluar jalan2 cari makan. Anak2 semua tinggal kat umah, kitaorg keluar berdua-duaan jer.. sekali sekala apa salahnya kan... kami pegi makan kat satu tempat namanya laman kasih.. tempat nie memang menarik dan menenangkan.. family bisnes.. buka kedai kat depan laman rumah.. tapi memang menarik.. nanti lah bebila akan ku amik gambar kat kedai situ. Semua menu homemade, satu kelainan dgn dikelilingi dusun durian dan lampu yg menarik... kami makan BBQ lamb set dan BBQ combo set (ada chicken wings and lamb) serta salad... dessert pun best siap ada bread and butter puding lagi.. cuma kitaorg tak oder sbb dah kenyang makan kambing...

So hari ahad, sebagai membalas complain, ku pun masak rendang ayam, kerabu mangga and lemak pucuk paku dgn udang.. cukup tak lauk tu cik abang?? Jom layan resepi rendang ayam..

Bahan-bahan
  • 1 ekor ayam
  • segenggam cili api*
  • 2 labu bawang besar*
  • 4 biji bawang putih*
  • 2 sudu ketumbar- disangai*
  • 2 batang serai*
  • 1 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • kerisik
  • garam
  • asam keping
  • gula melaka
Cara-cara
  1. Kisar bahan-bahan bertanda *.
  2. tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau
  3. masukkan ayam dan biar sampai ayam empuk
  4. masukkan asam keping, perasakan dgn garam dan gula
  5. agak dah kering baru masukkan kerisik dan kacau sebati
  6. boleh juga letak hirisan daun kunyit dan daun limau purut.
  7. dah siap utk dihidangkan. Selamat mencuba....

1 comment:

blogresipi.com said...

Wah..seronok nye kalau komplen pastu dapat habuan lauk yang best best cenggini..nak jugak.hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails