Saturday, January 30, 2010

Kerabu Sotong

Dah beberapa hari nak buat kerabu, daun selom pun dah naik layu, tapi kalau kerabu daun selom jer sure takde sambutan sangat kat umah nie. Bila gie umah Kak Nor tgk ada resepi kerabu sotong campur suhun, resepi nie asal dari buku K. Hanieliza, Mekasih yea K.Liza n K. Nor, memang sedap ler kerabu nie.. jom try buat...

KERABU SOTONG & SUHUN by K.Hanieliza

Bahan
500 gm sotong sederhana besar
50 gm suhun [rendam dan celurkan air panas]
3 s/b jus limau nipis
1 s/b sos ikan [boleh gantikan kicap cair + 1 s/k kiub ikan bilis dihancurkan]
1 s/k gula
garam [jika perlu]
2 pokok daun ketumbar [racik kasar]-Tak de, ganti dgn daun selom

Bahan Tumbuk ~ Jamie hiris jer
3 tangkai cili api
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih

Bahan Mayang
2 kuntum bunga kantan ~ tak letak, sbb tak ada
1 labu bawang besar
1 batang timun [kecil] ~ tak letak gak, sbb tak ada, K.Nor ganti dgn carrot, Jamie pun sama
3 tangkai cili merah

Cara
1. Sotong dibersihkan. Buangkan kulit dan potong bulat.
2. Masukkan sotong dalam kuali dan masakkan sehingga keluar airnya.
3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
4. Rasakan masam dan masinnya.
5. Hidangkan.

Nota;
Masa masak sotong dalam kuali tu jgn masukkan air nanti sotong tu akan berkuah due to sotong akan keluarkan air semasa masak.

1 comment:

K.Nor said...

cantik!!! sedap kan!kalau tak ada daun ketumbar boleh gak ganti dgn daun pudina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails