Saturday, January 30, 2010

Puding Laici Dangdut

Kelakar kan nama puding nie, tapi puding nie memang sedap, nyaman jer masuk tekak bila dah disejukkan. Puding agak lembut ala-ala taufu fah, sebab tu nama dia gitu sebab bila digoyang dia akan gegar-gegar mcm bergelek agaknya tu yg dtg nama dangdut tu, puding nie takleh potong kena makan pakai sudu, kalau siram air laici kat atasnya pon sodap gak. Thanks to K. Hanieliza dan K.ummi Kuantan for the resepi. Sekali buat kalau ikut resepi akan dpt byk, so sesapa yg nak makan 2-3 org better buat 1/2 jer. Jom layan....

Bahan:-
10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici (asingkan airnya)
1 tin susu cair

Cara-Cara:-
Masak agar-agar hingga mendidih.
Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
Kemudian sejukkan dalam fridge.
Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.

(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails