Memang dah lama cari respi nak buat kek nie.. berjumpa juga akhirnya. Cuma masalahnya kamera takde kena rembat ngan en hubby bawak gi outstation. Apa lah ertinya blog nie.. kalau takde gambor yg menarik, nanti takleh nak buat org ngences meleleh air liur..hehehehhe. Tapi takpe plan B ada, cuma gambor tak berapa best ler.. guna h/fon. Pastu tadi pinjam Wan punye kamera, cuma kabel tak pinjam sekali jadinya tak leh nak upload gambar gak. oklah jom layan resepi.. memula kena lah buat kek span pandan nya dulu yea...
Bahan-bahan
150 gm tepung superfine (jamie guna tepung naik sendiri jer)
150gm gula kastor'
5 biji telur
1 tbs ovallete
80 ml air daun pandan
80 ml minyak jagung
1 tsp pandan paste
1 tsp baking powder
3-4 titik perwarna hijau
Cara-caranya:-
1. Pukul telur ngan gula sampai gebu
2. Masukkan tepung, baking powder n ovallete dan pukul lagi sampai ringan
3. Perlahankan mixer, masukkan air pandan, pandan paste dan kaler hijau dan teruskan putar sampai gebu.
4. Masukkan minyak jagung dan kaupbalik agar sebati
5. Tuang lam loyang yg dah digris n alas ngan kertas
6. Bakar pada suhu 170C lebih kurang 45 minit.
7. bila dah masak, keluarkan dan sejukkan atas redai ngan telangkupkan bhgn atas.
8. Sedia utk dihias.
Untuk buat kastard pandan
Bahan-bahan A:-
180 gm gula kastor
500 ml air daun pandan
1 tbs agar-agar powder
Bahan B:-
400 ml santan pekat
85 gm tepung hoen kwee hijau
1 tsp pewarna hijau'
secubit garam kelapa kering utk hiasan
Caranya:-
1.Masukkan semua bahan A lam periuk dan masak sampai gula hancur.
2. Satukan bahan B, gaul rata dan masukkan lam adunan A.
3. Kacau dan masak atas api sederhana sampai pekat dan mendidih.
Step seterusnya...
1. potong 2 kek span yg dah disejukkan
2. satu bahagian masuk lam loyang yg guna tuk bakar td (guna yg loose base).
3. tuangkan adunan kastard pandan sampai penuh tutup permukaan
4. letakkan kek span yg satu lagi dan masukkan kastard pandan sampai menutupi semua permukaan kek.
5.hentakkan loyang agar kastard padat dan sekata. tunggu sejuk sket dan masukkan lam peti ais.
6. keluarkan kek yg dah sejuk dari acuan dan boleh lah hias ngan kelapa kering..
No comments:
Post a Comment